Τήνος, Ένα Πανέμορφο Νησί Θρησκευτικού Προσκυνήματος

Tinos_panagia_evangelistria_200707_04Η Τήνος αποτελεί το νησί της ευλάβειας και της κατανυκτικής ατμόσφαιρας. Άνθρωποι από ολόκληρη την Ελλάδα, αλλά κι από το εξωτερικό, επισκέπτονται το νησί για να εκπληρώσουν κάποιο τάμα που έχουν κάνει. Στην εξαιρετικής ομορφιάς εκκλησία της Παναγίας Ευαγγελίστριας, βλέπουμε καθημερινά κόσμο να προσεύχεται και να ευγνωμονεί την Παναγία και το Θεό. Είναι σίγουρα το νησί με την πιο έντονη χριστιανική παρουσία στην Ελλάδα κι εμπνέει τους πιστούς παντού.

Ο μεγαλόπρεπος ναός της Παναγίας την Τήνου πλημμυρίζει από πιστούς, ιδιαίτερα την περίοδο πριν το Πάσχα και τον εορτασμό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου τον Αύγουστο. Πολλοί πιστοί έρχονται για μία μονάχα ημέρα, επισκέπτονται την εκκλησία, προσεύχονται, εκπληρώνουν το τάμα τους κι επιστρέφουν στον προορισμό τους αυθημερόν. Διοργανώνονται επίσης ομαδικά προσκυνήματα στο νησί, με ταξιδιωτικά γραφεία να ναυλώνουν λεωφορεία για την μεταφορά των πιστών.

Εκτός από την σημαντικότερη εκκλησία στο νησί, υπάρχουν περίπου 800 ξωκλήσια. Αυτός ο αριθμός δηλώνει με σαφήνεια πόσο πιστοί είναι οι ντόπιοι του νησιού και πόσο μεγάλη σημασία έχει ο χριστιανισμός στην Τήνο. Δεν είναι υπερβολή να αναφερθεί ότι οι περισσότερες οικογένειες του νησιού έχουν χτίσει το δικό τους ξωκλήσι, έτσι ώστε να τιμήσουν την πίστη τους.

Η Ορθοδοξία γιορτάζεται με ευλάβεια και συγκίνηση καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Στις 30 Ιανουαρίου, οι κάτοικοι γιορτάζουν την εύρεση της πολύτιμης εικόνας της Παναγίας της Τήνου, με την περιφορά της σε ολόκληρο το νησί και τα «Φαναράκια», γνωστό έθιμο στο νησί. Στις 25 Μαρτίου, ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου είναι μία ακόμη ημέρα γεμάτη θρησκευτικό χαρακτήρα. Χωρίς αμφιβολία, όμως, η σημαντικότερη θρησκευτική γιορτή στην Τήνο λαμβάνει χώρα στις 15 Αυγούστου.

Επισκεφθείτε το νησί της Μεγαλόχαρης στην Τήνο και δείτε από κοντά τη μοναδική ατμόσφαιρα που δημιουργείται παντού. Από την πρώτη στιγμή που θα φτάσετε στο νησί, μέχρι το ιερό προσκύνημα στην Παναγία της Τήνου, θα νιώθετε πλημμυρισμένοι από ένα ιδιαίτερο κλίμα κατάνυξης.